Photobucket

Recent Comments

Rabarberpaj med vaniljsås LCHF/GI-style

Jag har rabarber i trädgården. På rabarber gör man paj. Är man LCHF:are så hamnar man i ett dilemma. Minst sagt. Det blev helt enkelt till att improvisera ihop något som möjligtvis kunde liknas vid en rabarberpaj men som inte flödade över av kolhydrater. Nu ska det sägas att denna paj är inte strikt LCHF. Den har faktiskt socker i sig, i form av det lite mer naturliga sockret i honung, men ändock – socker. Dock är mängden inte så stor och tycker man att man kan unna sig lite kolisar så är den ett fantastiskt alternativ.

100519_0008

    Ingredienser – Paj:

* 2 stänger rabarber
* Blandade nötter (Jag använde paranötter, pecannötter och valnötter), ca 100 gram tillsammans. Kanske lite till om det får en att gå igång.
* 75 gram S.M.Ö.R. På ett ungefär så där.
* 4 tsk Honung (Jag hade den flytande varianten)

    Ingredienser – Vaniljsås:

* Ett ägg
* 1 msk Honung
* ½ tsk vaniljpulver
*1-2 dl vispgrädde

Rabarbern skärs i små bitar och läggs i en smord form. Drizzla (Det är ett ord!) en tsk honung över rabarbern. Nötterna hackar man till önskad storlek och blandar med honungen och rumsvarmt/smält smör till en smet som klickas ut över rabarbern. Grädda hela alltet i ugn i ca 200 grader i en kvart eller så. Passa så att inte nötterna bränns bara. Det ska liksom bubbla i formen.

Vaniljsåsen ordnar man till genom att vispa ägget med honungen och vaniljpulvret i 5-10 minuter med elvisp. vispar man så länge blir det riktigt krämigt. Sedan vispar man grädden ganska hårt i en egen skål och blandar ihop med äggvispet. Den här vaniljsåsen har en tendens att dela sig om den får stå, men det är så lätt åtgärdat genom att vispa ett par-tre tag med en handvisp innan servering.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>